De ce nu pot lua 1.000.000 EUR fonduri europene daca îmi înființez firma acum?

Hai să te întreb ceva?! Dacă tu vrei să îţi renovezi casa, să spunem, alegi un meşter care acum a intrat în branşă sau alegi pe cineva care are deja câteva case renovate, preferabil de mărimea casei pe care intenţionezi tu să o renovezi?

Ei bine, lucrurile stau într-un mod similar şi în ceea ce priveşte fondurile europene, în special în ceea ce priveşte fondurile acordate IMM-urile – cu cât ai mai multă experienţă în gestionarea banilor proprii cu atât creşte suma de bani nerambursabili pe care îi poţi accesa.

Aşadar, există fonduri pentru firme aflate la început de drum, şi există finanţări pentru cele cu experienţă! Care e diferenţa?
În general, în prima categorie intră firmele cu o vechime de max 3 ani, care nu trebuie să dovedească rezultate financiare excepţionale ci doar lipsa datoriilor la bugetul general consolidat şi bugetele locale. Firmele din această categorie pot primi finanţări în jur de 50.000 EUR, nu trebuie să vină, cel puţin teoretic, cu un aport propriu, iar bugetul proiectului permite includerea unei liste largi de cheltuieli (ex. echipamente, materie primă, salarii, etc).

În cea de-a doua categorie se regăsesc firmele cu experienţă, care pe lângă lipsa datoriile mai sus menţionate trebuie să dovedească că au obţinut profit în anul fiscal anterior depunerii proiectului, adică au ştiut să îşi gestioneze corect proprii bani şi sunt pregătiţi să gestioneze şi banii europeni, care sunt bani publici. O altă diferenţă majoră este faptul că firmele din această categorie trebuie să vină cu un aport propriu din cheltuielile eligibile (a se vedea articolul privind cheltuielile eligibile) care poate varia între 10% şi 50% în funcţie de linia de finanţare. Totodată, lista cheltuielilor eligibile este mai restrânsă şi se referă în special la realizarea de construcţii şi achiziţia de echipamente.

Fiecare dintre noi am fost la început de drum într-un domeniu sau altul, este un lucru normal. Cum este la fel de normal să vrei cât mai mult, să vrei să creşti într-o perioadă cât mai scurtă. Sfatul meu, însă, este să îţi adaptezi ideea de proiect şi să îţi dimensionezi foarte bine investiţia (bugetul proiectului) în funcţia de categoria în care te afli în acest moment pentru a ieşi pe deplin mulţumit din tot procesul de depunere şi implementare a unui proiect cu finanţare nerambursabilă.